America de Nord

DELTA MACKENZIE-„La nord de Cercul Polar, o retea de canale unduieste printre insule impadurite, in cea mai mare delta din Canada…”

Timp de aproape sase luni pe an, Delta Mackenzie, de pe tarmul nord-vestic la Canadei, nu seamana deloc cu o delta, fiind acoperita de o crusta de gheata ce uneste insulele si canalele cu campia de coasta. Vanturi aspre rascolesc aceasta pustietate arctica intinsa, asupra careia timp de mai multe saptamani in miezul iernii domneste intunericul, fara niciun rasarit de soare.

Spre sfarsitul iernii,  comunitatiile izolate din regiune, asteapta cu nerabdare ca gheata sa se crape si sa inceapa sa se topeasca. Pe masura ce blocuri uriase de gheata se desprind si pornesc spre mare, razuind malurile, viata in delta renaste. In rastimp de cateva ore, in dezghetul zgomotos scoate la iveala un intins evantai de canale si lacuri, despartite de o sumedenie de mici insule.

Intreaga suprafata a deltei poate fi vazuta numai din aer. Solul este jos si majoritatea insulelor abia se zaresc din apa. Ici si colo, ca pentru a-si accentua aspectul plat, peisajul este punctat de niste movilite conice numite de inuiti Pingo.

Vara, delta este continuu cizelata de forta apelor sale pline de namol, care erodeaza si deopotriva formeaza malurile, anotimp dupa anotimp.

YELLOWSTONE-„Un taram al caldurii si al vaporilor, unde apa fierbinte a gheizerelor tasneste spre inaltimi ametitoare…”

Cu mult timp in urma, in copilaria Statelor Unite, puteai intalni padurari si vanatori ce povesteau despre un taram fantastic din vest, in care arteziene de apa clocotita se inalta pana deasupra varfurilor copacilor, in vreme ce panantul tremura de vuietul lor. Erau acolo – adaugau ei –  munti de sticla si de sulf, locuri unde puteai prinde un pastrav pe care sa-l gatesti imediat, intr-o balticica plina cu apa fiarta.

Milioane de vizitatori si-au dat seama de atunci ca povestile batranilor vanatori erau, in mare parte, adevarate. Raurile curg intr-adevar spre ambele laturi ale placii continentale si exista un munte de sticla – Stanca de Obsidian – , format din roca vulcanica vitrificata, din care razboinicii shoshone ciopleau varvuri pentru sageti.

The Yellowstone National Park in Wyoming, USA  - Morning Glory

Cel mai popular element al Parcului Yellowstone este sistemul de gheizere – uimitoare trombe precum Old Faithful, care la fiecare 75 de minute tasneste clocotind pana la 60 m in aer. Printre celelte se numara Grotto Geyser, care izbucneste dintr-o grota de silice, Riverside Geyser, care trimite un arc de apa fierbinte peste raul Firehole, si Steamboat (cel mai inalt din lume) cu jeturi de apa de doua ori mai inalte decat cele ale lui Old Faithful, insa fara regularitatea acestuia din urma, intervalul dintre 2 izbucniri variind de la 4 zile la 4 ani.

ARCADE-„Sute de arcade si mii de pilastri de piatra decoreaza desertul din Utah intr-un curcubeu de culori ..”

Peisajul stancos si pustiu din sud-estul statului Utah seamana cu suprafata unei planete fantastice. Pilastri zdrentuiti de piatra , sculptati in toate formele si dimensiunile imaginabile, se inalta de pe intinderea desertului. Mai uimitoare sunt insa cele aproximativ 200 de arcade, tot din piatra, care dau numele intregii zone.

Lanscape Arch este cea mai lunga arcada naturala din lume – o panglica de piatra, intr-un loc groasa de numai 1,8 m, care se intinde pe 89 m intre doua stanci masive. Eye of the Whale (Ochiul Balenei) este o deschidere alungita sub o stanca uriasa. Cea mai deosebita este Delicate Arch, nesustinuta de nicio stanca. De forma unui U intors, cu bratele usor evazate, este situata la marginea unui amfiteatru natural.

The Dark Angel, un stalp de piatra neagra inalt de 38 m, domina zona numita Devil’s Gardens, iar Tower of Babel este o lespede de roca striata de 150 m inaltime.

2 răspunsuri la America de Nord

  1. jordaligia zice:

    ce peisaje…ireal de frumoase..:x

  2. jordaligia zice:

    ultimele doua poze…seamana cu tărâmurile din filmul creat după cartea lui Jules Verne -O călătorie spre centrul Pământului

Lasă un comentariu