America de Sud

CASCADA ANGEL-„Un pilot pornit in cautarea aurului a descoperit cea mai inalta cascada din lume, in jungla deasa din Venezuela…”

Una dintre cele mai placute modalitati de a trai maretia este probabil aceea de a o intalni atunci cand cauti de fapt altceva; sa ne gandim la Cristofor Columb si America, de pilda. Un alt exemplu este Jimmy Angel, un american, fost pilot in timpul Primului Razboi Mondial.

In 1935, Angel strabatea vastul platou venezuelan Auyan Tepui – muntele Diavolului – in cautarea unui rau. Un batran cautator de aur ii povestise cu cativa ani inainte despre uriasele zacaminte de aur de aici si de atunci tot incearca sa le gaseasca. Privind in jos din biplanul sau,  Angel a vazut suvoi dupa suvoi revarsandu-se peste marginea unui platou si pierzandu-se in padurea tropicala de dedesubt.

Cascada Angel are o inaltime de 979 m, de aproape 18 ori mai mult decat Cascada Niagara. Debitul sau nu este insa constant. In anotimpul ploios, norii de stropi de la baza cascadei iriga o suprafata mare de padure. In anotimpul uscat insa, norii se transforma in ceata inainte de a ajunge la rau si astfel iese la iveala un enorm amfiteatru in jurul cascadei, daltuit de actiunea abraziva a apei in cursul milioanelor de ani.

LACUL TITICACA-„Pe aceasta veritabila mare interioara de pe inaltimile Anzilor, zeii, legendele si istoria se ingemaneaza pentru totdeauna…”

Lacul Titicaca este cel mai mare dintre lacurile Americii de Sud, avand o suprafata de 8300 kmp. Se afla la 3812m altitudine, dar nu este cel mai inalt din lume, fiind depasit de altele din Himalaya. Totusi detine din 1862 recordul mondial al celei mai inalte cai navigabile penru nave de mare tonaj; atunci, un vas cu aburi a fost transportat demontat pana la lac si a fost asamblat pe mal. Dupa un secol de activitate, vasul a fost inlocuit cu vase pe perna de aer, care circula intre Puno, in Peru, si diverse destinatii din Bolivia.

Insula Soarelui de pe lacul Titicaca este venerata si azi, considerata a fi locul unde zeii au coborat pe Pamant pentru a fonda dinastia Inca si a aduce intelepciune populatiei Aymara, care traia pe tarmurile lacului.

Lasă un comentariu