Africa

COASTA SCHELETELORResturile corabiilor esuate zac imprastiate pe unul dintre cele mai periculoase si mai sumbre tarmuri din lume

O fasie salbatica de nisip alb se intinde intre vechiul desert al Namibiei si apele reci ale Oceanului Atlantic. „Coasta Iadului”, asa cum au numit marinarii portughezi aceasta portiune a tarmului namibian, este cunoscuta astazi sub numele de Coasta Scheletelor. Din aer, Coasta Scheletelor pare intesata de milioane de dune aurii ce se intind spre nord-est, de la Atlantic pana la campiile de prundis din interiorul continentului.

De-a lungul coastei, curenti inselatori, uragane suieratoare, ceturi perfide si recifele ai caror colti ascutit se infig adanc in mare au facut o sumedenie de victime printre corabii. Fragmente de epave se insira pe toata coasta. Vanturile, curentii si recifele ameninta orice vas care se apropie prea mult

CASCADA VICTORIA-„Fumul care tuna”-Cea mai intinsa cascada din lume, dispare intr-un urias nor alb asurzitor…

Privita dinspre nord, Cascada Vicoria pare un nor invalatucit pe cerul Africii, rastindu-se la propria sa imensitate. Un trib din zona a numit-o sugestiv Mosi-oa-Tunya, „fumul care tuna”.

\

Ridicandu-se la 500m inaltime, spuma cetoasa-vizibila de la o distanta de 40km-anunta o veritabila si parca neprevazuta catastrofa fluviala: indreptandu-se spre uriasul prag, fluviul Zambezi pare senin si calm, curgerea sa somnolenta fiind alene tulburata numai de cateva insulite. Placid, lat de 1,6 km in aceasta zoma a cursului sau, Zambezi cade brusc peste marginea unei stanci si isi schimba drastic comportametul.

Razele de soare refractate in stropii de apa din aer creeaza curcubee stralucitoare. In noptile senine, cu luna plina, panza de vapori creeaza un bizar curcubeu lunar.

FORMATIUNILE TSINGY DIN MADAGASCARLujeri subtiri ca niste lame de calcar adapostesc animale unice in lume, pe una dintre cele mai mari insule ale Terrei

Imaginati-va o lume in miniatura, pierduta undeva pe culmea unei stanci de calcar inalta de peste 180m-o lume de ace de piatra ca niste pumnale ce se ridica in aer pana la 30m, in care chiar si cele mai solide ghete sunt sfasiate in numai cateva minute. Numele Tsingy, dat peisajului de culmi de calcar ascutite ca o lama, provine de la sunetul lor metalic cand sunt lovite.

Aceasta lume este platoul Ankarana, aflat in extremitatea nordica a Madagascarlui-probabil cea mai atractiva zona a unei insule extrem de interesante.

Platoul Ankarana este un peisaj de tipul numit carst. Mii de ani de ploi abundente au dizolvat roca-moale si cretoasa- in partea superioara, dura si cristalina la baza – formand creste, piscuri si culmi adesea foarte subtiri. Calcarul este strapuns de canioane adanci, impadurite, in care cresc baobabi, smochini si palmieri, formand o umbrela verde de 25m inaltime.

La peste 720km spre sud, peisajul se repeta in Rezervatia Nationala Bemaraha, din vestul Madagascarului.

Un răspuns la Africa

  1. Pozele sunt absolut superbe 🙂 Mi-ar placea sa vizitez Cascada Victoria 😀

Lasă un comentariu