Europa

GIANT’S CAUSEWAY-Cand natura s-a erijat in matematician, tarmul Irlandei a devenit o incredibila intruchipare a simetriei in piatra…”

Simetria ni se pare ceva absolut firesc daca o intalnim la flori, la insecte sau pe fata unui tigru de exemplu. In geologie este insa rara, iar acolo unde apare starneste uimire.

La Giant’s Causeway (Digul Uriasului) natura si-a demontrat din plin geniul matematic cizeland zeci de mii de coloane din piatra cu fatete multiple, stranse laolalta aidoma unui manunchi gigantic de creioane hexagonale.

De la distanta, zona pare doar o parte oarecare a fermectorului tarm din comitatul Antrim, dar brusc privirile sunt atrase de un promontoriu cadrilat intr-un mod bizar: pornind de la baza falezei, coboara lin in mare, ca un tobogan urias.

Pe Giant’s Causeway, coloanele de bazalt (40.000), masoare in medie 460mm in diametru, iar inaltimea lor variaza intre 1 si 2 metri. Giant’s Causeway este cea mai cunoscuta dintre structurile bazaltice de pe tarm, dar mai exista multe altele dincolo de dig si in golfurile din regiune.

LACUL INARI-„Vechile balade lapone spun ca acest lac albastru este pe cat de lung, pe atat de adanc…”

Pentru o regiune aflata mult dincolo de Cercul Polad de Nord, in care te-ai astepta sa gasesti gheata si un peisaj de tundra, hartile se dovedesc a fi intesate de lacuri si rauri legate intre ele prin paduri, smarcuri si mlastini. Iar cea mai mare si mai intens colorata piesa din acest mozaic de albastru si verde este lacul Inari, ale carui maluri crestate de sute de mici fiorduri inchid intre ele 3000 de insule impadurite, unele doar putin mai mari decat o stanca.

Sapat de ghetari in urma cu mai mult de 10.000 de ani, lacul este lung de aproximativ 80km  si acopera o suprafata de 1300km patrati. Peretii sai sunt abrupti, coborand aproape vertical pana la adancimea de 97m. Baladele localnicilor descriu lacul ca fiind „pe cat de lung, pe atat de adanc”.

BADLAND-UL SPANIOLIntr-o regiune desertica si pietroasa din sudul Spaniei, doar cactusii supravietuiesc acolo unde alta data cresteau cedri si stejari…”

La o distanta de numai o jumatate de ora de plajele si cluburile de noapte ale orasului mediteranean Almeria se intinde o regiune dezolanta, cu dealuri sterpe, marcate de ravene si fisuri largi. Acesta Badland-ul Spaniol, numit astfel de turisti deoarece se aseamana cu zona numita Badlands din vestul Americii de Nord.

Una dintre cele mai muntoase regiuni ale Spaniei, aceasta este marginita spre vest de impunatoarea Sierra Navada si cuprinde doua lanturi mai mici. De asemenea este cea mai uscata zona a Spaniei, Deserturile Campo de Tabernas si Campo de Nijar incadrand culmile de 1285 m inaltime ale muntilor Alhamilla.

Taram neprimitor de piatra stearpa si albii secate, Badland-ul Spaniol a constituit un decor natural pentru zeci de filme western turnate aici.

Vara, temperaturile se ridica pana la 43 de grade Celsius, conditiile de viata ale plantelor si animalelor fiind deci foarte dure. Chiar si asa, leandrul roz si grozama galbena infloresc in Campo de Tabernas, unde albiile secate de imbiba cu apa dupa rarele ploi de iarna, iar in Campo de Nijar cresc limba-soacrei si palmietul pitic, ambele iubitoare de uscaciune.

MER DE GLACE„O mare framantat de gheata luneca la vale sub piscul Mont Blanc, cel mai inalt varf din Alpi…”

Imaginati-va un fluviu urias, biciuit de vant, napustindu-se vijelios prin meandrele unei vai alpine, cu valuri ce se inalta amenintatoare, lasand in urma hauri de spuma. Si mai inchipuiti-va ca, intr-o clipa, acest torent zbuciumat ingheata, transformandu-se intr-o masa solida. Este Mer de Glace (Marea de Gheata), cel mai mare ghetar din masivul Mont Blanc, ale carui creste si crevase ii fascineza si ii inspira pe turisti de peste 250 de ani.

Astazi, turistii pot admira maretia ghetarului cu mult mai putine eforturi si mult mai comod decat in trecut. De la Chamonics, un trenulet cu cremaliera urca prin padurile de pini  si molizi pana la complexul hotelier situat chiar langa marginea Marii de Gheata.

Lasă un comentariu